januari 3, 2016

Hardware

behringer_headhpone_hpm1000_reviewDe hardware die ik gebruik in de Zolder Studio is een zelfgebouwde computer, een mixer, microfoons, e.a. zaken. Daarnaast gebruik ik nog af en toe een ouderwetse Fostex X-26 tapedeck.

De (analoge) mixer die ik gebruik is verbonden, middels een eenvoudige USB-interface, met de computer (zie onder interface). Door deze opzet kan ik maximaal 2 sporen gelijktijdig opnemen dus bijv. zang en gitaar tegelijk maar toch “fysiek gescheiden” als “spoor”.

Meerdere tegelijk opnemen kan ook, echter dan is de scheiding van sporen niet meer (goed) mogelijk. Meestal neem ik elk spoor apart op, dat werkt voor mij het prettigst.

Computer **)
MiniITX Systeem, door mij zelf gebouwd (zie video).
Specificaties:
– ASRock Q1900B Mini ITX
– OCZ Trition100 120GB SSD
– 8GB SO-DIMM Ram

Audio interface
– Behringer U-Phoria UMC404HD (4 in/4 out)

Mixers
–  SoundTech ST162 Professional Audio [klik hier voor details]
– Behringer eurorack 808 mixer
– Behringer UCA222 A/D interface

Monitoring
– HP computer speakers
– Sennheiser HD 202

Mixen
– Fostex T50RP (hoofdtelefoon)
– Audio Technica M20x

Microfoons
– McCrypt Condenser Microfoon
BM 800 Condenser Microfoon
– Shure C606 dynamische microfoon
– t.Bone EM700, matched pair, Stereo Condenser microfoons
– Shure PG81 condenser

digitechrp50Effects/pedalen
Digitech TRIO Band Creator
Digitech RP50 (afbeelding).
–  JoYo JF-14 American
– JoYo-British
Digitech JamMan Express

De JoYo pedals zijn “amp simulators”. Daarmee heb je dus een “versterker in een doosje”. Ideaal voor een thuisstudio, zo heb je het authentieke geluid van een bepaald type versterker zonder dat de ruimte vol staat met (grote) versterkers! De JF-14 is absoluut mijn favoriet (Fender versterker simulatie) en gebruik ik met enige regelmaat. Daarnaast gebruik ik de RP50 ook regelmatig. Dat is een DSP en heeft een groot aantal voorgeprogrammeerde effecten en 40 vrije ‘slots’ om zelf effecten te maken/combineren. Uniek ding, jammer dat die niet meer te koop is.

Fostex X-26
De Fostex X-26 is een beroemde “4 track” oftewel mulit-track taperecorder. Deze recorders zorgen er in de jaren ’80 voor dat bandjes relatief goedkoop demo’s konden gaan opnemen en er zijn zelfs complete albums op gemaakt. Het beroemdste album ooit opgenomen met een multitrack recorder was wel Bruce Springsteen’s “Nebraska”. Deze recorder heb ik in 2015 in nieuwstaat gekocht en via Marktplaats ook nog eens 20 nieuwe TDK-SA tapes. Uit nostalgie. En voor “de heb”.

__
**) Voor het mixen maak ik daarnaast (vooralsnog) ook gebruik van een computer met Mixcraft onder Windows en een laptop voor mobiele opnames onder Windows8/Mixcraft.