Muziek maken, waar doe je ’t voor?

Waar doe je ’t voor, muziek maken? Waarom investeren in apparatuur, uren oefenen,.. de frustratie, .. Sommigen doen het voor ’t geld. Maar de meeste mensen die ik ken doen het eigenlijk maar om één reden: uitdrukking geven aan “iets” wat in hun leeft. Een emotie. Een gevoel. Of gewoon omdat ze erg blij worden van het maken van muziek. Een ondefinieerbare “drive” soms. Zelfs de allergrootste artiesten kunnen vaak niet uitleggen waaróm ze het nou eigenlijk doen, muziek maken,.. het blijft een apart fenomeen.

Zelf heb ik mij dan ook regelmatig afgevraagd of ik niet eens zou (moeten) stoppen met het schrijven en online zetten van liedjes e.d.. Voor ’t geld hoef ik het niet te doen (het is niet mijn werk). Integendeel. Het kost alleen maar geld. Daarnaast krijg je vaak ook erg weinig reacties. En als je reacties krijgt zijn ze soms van een bedroevend niveau, kwetsend. Vooral op internet. Da’s makkelijk op internet: anderen “afzeiken” is de nationale sport lijkt het wel.

De albums die ik heb gemaakt verkopen nauwelijks. Dus krijg je het idee “d’r is geen belangstelling voor, laat ik het maar voor mijzelf houden” en “laat ik mij maar richten op uitsluitend opnemen van de muziek van anderen”. Dan denk je wel eens “ach, ik hou er maar mee op.. ik haal ’t spul offline”.

Totdat je dan zo’n dag hebt die alles weer goed maakt. Je neemt een liedje op, met je dochter, zet het online en opeens krijg je respons waarvan je denkt “tjee, zeggen ze dat echt?”

guitarzoom

Muziek maken, waarom doe je het? Dáárom dus! Hartverwarmend zo’n respons! En natuurlijk omdat het gewoon de leukste bezigheid is die er is, het creatieve proces, de voldoening die er uit haalt, .. ontspanning. En dan tot slot het gevoel “ik heb iets gemaakt dat uniek is”. Als er dan ook nog zó gereageerd wordt, dan is het allemaal (weer) de moeite waard geweest!