februari 10, 2016

Studio setup

Jaren geleden had ik op een ander blog een keer een plaatje gemaakt van mijn toenmalige studio setup. Inmiddels is de situatie wat veranderd, en ik heb de opstelling onderstaand in kaart gebracht.

studio setup behringer skytec asrock celeronMijn huidige studio is gebouwd rondom “budget” componenten qua hardware, en qua software op Open Source producten.

Dit is zo ontstaan uit de gedachte dat ik eerst wilde proberen of het wel kon allemaal en “ach, investeren kan altijd nog wel”.

Uiteindelijk heb ik helemaal niet veel hoeven investeren. Het kostenplaatje vermeld ik onderstaand er ook even bij – waarbij je rekening moet houden met het feit dat ik instrumenten en microfoons buiten het kostenoverzicht gehouden heb.

Het feit dat er aan de hele setup in de loop der jaren, microfoons niet meegerekend, niet veel is uitgegeven betekent overigens niet dat de opnames daarom ook “goedkoop” of “budget” klinken. Het is een kwestie van goed zoeken en vooral verstandig investeren.

  1. Behringer Eurorack ub802  mixer. Gekocht via eBay voor omgerekend nog geen 25 euro (was een “vitrine model”, geen handleiding er bij). Deze stamt nog uit “de guldentijd” en ik ben er nog altijd zéér tevreden over! Analoge mixer, super geluid;
  2. Behringer UCA222 USB Audio (analoog naar digitaal conversie). De mixer gaat via de “tape out” naar deze kleine AD-converter, die ik indertijd voor rond de 40 euro heb gekocht;
  3. ASRock Mini-ITX computer. Zelf gebouwd op basis van losse componenten. De totale prijs van deze computer (QuadCore Celeron, 8 GB RAM, SSD-schijf) was minder dan 300 euro;
  4. het geluid van de mixer gaat niet alleen via de UCA in de computer, het geluid van de eerder opgenomen tracks, in de software, gaat via de UCA ook “retour” voor de monitoring. Daarvoor gebruik ik een Karaoke-set (!) met eigen versterker/speakers. Die was ooit aangeschaft omdat zelf kopen (voor EP-release Mirjam) goedkoper was dan huren van een set. In de “Abandoned Store” studio hadden we deze ook gebruikt voor monitoring en dat beviel mij goed dus nu ook in de thuisstudio. Prijs was als ik mij goed herinner rond de 100 euro.

De totale kosten van deze opstelling zijn dus  (met wat bekabeling e.d. er bij) nog geen 500 euro. Zie ook de onderstaande video voor een Engelstalige presentatie van het geheel. De monitor en het toetsenbord had ik nog liggen. Maar zou je dat gebruikt of nieuw aanschaffen dan ben je daar misschien ook een keer 50-100 euro aan kwijt. Marktplaats is your friend 🙂

Ik hoor veel mensen nu al denken “dat kan toch niks wezen dan”… Nou, inmiddels heb ik met deze materialen al behoorlijk wat liedjes opgenomen, demo’s, CD’s,.. die ondermeer op de radio gedraaid zijn en op internet veel beluisterd worden. Ook gebruikt de jongste dochter het voor het maken van voice-overs bij video’s.

KXStudio Linux Ardour gratis DAW SoftwareGarbage in, …

Het spreekwoord (in de IT vooral) is “Garbage in, Garbage out”. Waar het op aankomt is, ook bij een studio, “wat je er in stopt”, spreekwoordelijk dan.

Als iemand niet kan zingen of spelen, zal het nooit wat worden. Al gooi je er een studio van 2 miljoen tegenaan. Heeft iemand wel (enig) talent, dan is de allergoedkoopste setup al voldoende. Zo hoor ik bijv. regelmatig demo’s van iemand die ze opneemt met z’n telefoon. En het talent spat er af! Dat is dus het belangrijkste, kan iemand überhaupt iets?

Het tweede is: microfoons, instrumenten. Daar hoef je ook geen fortuin voor uit te geven (zie mijn overzicht van hardware en instrumenten).

En tot slot natuurlijk de software. Die hoeft dus helemaal niets te kosten. Ik gebruik een Linux-omgeving (KXStudio) en Open Source studio programma en daarmee is mijn Digtial Audio Workstation (DAW) compleet!

Ik ben best trots op mijn kleine studiootje. Niet zozeer op wat ik heb, maar wel op het geluid, de sound, die ik er mee kan produceren c.q. kan vastleggen en dat voor een belachelijk lage prijs aan investeringen qua hardware.

VIDEO PRESENTATIE

De onderstaande video is Engelstalig (ivm youtube publiek en Engels sprekende vriendenkring en kennissen).

Een eigen studio hoeft dus niet duur te zijn! Een home studio waar je fatsoenlijk een (demo) album kunt opnemen kost in de basis, in mijn geval, nog geen vijfhonderd euro. Natuurlijk zijn er nog veel aanvullende zaken nodig die hier niet in meegenomen zijn, anderzijds kan je bijvoorbeeld ook in plaats van een mixer een eenvoudiger USB-audio apparaat nemen, andere monitor speakers etc., etc.