Ardour Studio mixer

Andere distro: KXStudio

Na de eerste opname-testen bleek er een hardware probleem te zijn. Althans, dat dacht ik. De computer ‘bevroor’ op onregelmatige momenten. Aangezien het moederbord dat ik gebruikte mogelijk eerder in een andere machine ook al problemen veroorzaakte (ik dacht toen: het is óf de voeding, óf het moederbord) verving ik het. Voor exact hetzelfde merk en type. Maar helaas, nog steeds ‘bevroor’ het systeem met grote regelmaat.

Dat kon maar één ding betekenen: een bug in Ubuntu Studio óf in Ardour. Ik had geen zin in een lang traject van debuggen/testen, en besloot een andere distributie te installeren: KXStudio. Ook KXStudio is een Ubuntu-gebaseerde distributie maar een andere versie en het bevat tevens een iets andere versie van Ardour.

Na installatie “starten, .. lopen!”. Deze distributie is een stuk eenvoudiger in het gebruik. Installatie gaat snel en probleemloos en ook de USB Interface werd zonder enig configuratie-geknoei met Jack herkend. Daarna kon ik probleemloos werken. Een eerste drie uur durende testsessie leverde deze demo op.

Nog niet perfect, er valt nog veel te leren, maar het gaat er om dat ik drie uur kon werken zonder crashes.

Screencaptures

kxstudio ardour
kxstudio met ardour – desktop. Een mooie ‘cleane’ omgeving om te werken. De mixer is een apart venster net als vele andere opties.
Ardour Studio software
Effecten op een track toevoegen. Dit kan eenvoudig via de mixer.
Ardour export audio
Exporteren van een liedje. Vergeet niet alle tracks te exporteren (door aan te vinken) die in de mix moeten!